De spaanse griep.

De spaanse griep.
De Spaanse griep was een pandemie uit de jaren 1918-1919. In één jaar tijd maakte het meer slachtoffers dan tijdens wereldoorlog 1.

Maar waarom wordt het de Spaanse griep genoemd?
Was dit vooral omdat deze pandemie plaats vond in Spanje? Ik deed even wat research en daaruit kan ik bevestigen dat de oorsprong niet in Spanje ligt. Nu in 2020 kan er nog steeds niet gezegd worden waar de oorsprong van deze pandemie precies ligt. De Spaanse griep kent vele plotse verschijningen.
Het werd de Spaanse griep genoemd omdat de Spaanse kranten de eersten waren die een bericht erover de wereld in stuurden.

Symptomen spaanse griep.
Het is wat gelijkaardig met het Covid-19 virus. Je kreeg ook hevige koorts, moest hoesten, spierpijn ,keelpijn en dit allemaal gevolgd door hevige moeheid. De ademhaling werd ook steeds moeilijker.

Verschil met Covid-19.
Bij covid-19 treft het vooral ouderen of mensen met een mindere weerstand. De Spaanse griep trof vooral jongvolwassenen  van 14 tot 21 jaar. Dit is vreemd mensen die eigenlijk het gezondste zijn werden vooral getroffen. Onderzoek wijst uit dat het misschien wel te leiden was aan een oorzaak van een te heftige reactie van het immuunsysteem.

De grootste epidimeën die deze wereld al gekend heeft:
1.  De derde cholera-pandemie (1852-1860)
2.  De Aziatische grieppandemie (1957)
3.  Tyfus-koorts in de Eerste Wereldoorlog (1945)
4.  Cocolitzli-epidemie (1576)
5.  Plaag van Justinianus (541-542)

Hieruit stel ik mij dan vragen, iedereen is onzeker over de toekomst wat die zal brengen. Maar epidimieën zijn gekenmerkt doorheen de ganse geschiedenis. En dit hebben wij al allemaal overleeft. We komen hier wel uit, ook al duurt dit misschien lang. Wat één zekerheid is: we zullen deze periode ons eeuwig herinneren en staan gegarandeerd in de geschiedenisboeken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
https://www.griep.net/spaanse-griep
https://www.health24.com/medical/infectious-diseases/news/the-10-deadliest-epidemics-throughout-history-20170928

Reacties

Populaire posts